Vissza
Borvidékek

Pécsi borvidék

Pécsi borvidék
Terület Terület
515 ha
Talajtípus Talajtípus
Permi vöröshomokkő, lösz, mészkő
Domborzat Domborzat
dombos, helyenként lankás
Klíma Klíma
szubmediterrán klíma

A Pécsi borvidék a Pannon borrégió része, Baranya megyében található, a Mecsek-hegységtől egészen Mohácsig tart, a Baranyai-dombság, a Mecsek-hegység és a Mórágyi-rög déli lejtőin helyezkedik el.

A borvidék történelme a XI. századig nyúlik vissza és sokáig előkelő helyzetet töltött be a hazai borvidékek sorában, azonban a filoxéra vészt követően, az újra telepítések ellenére sem tudta visszaszerezni régi hírnevét. Egy ideig a Villány borvidék része is volt, s bár régebb óta számít önálló borvidéknek, Villány közelsége még egy kicsit ma is árnyékot vet a Pécsi borvidék ismertségére. A borvidék elsősorban fehérborairól ismert, gyümölcsösek, zamatosak, gyakran fűszeresek, valamint visszafogott savszerkezet jellemzi őket, ezért inkább rövidebb érlelésre alkalmasak. A fehérborok mellett, kékfrankos és Bordeaux-i fajtákból készítenek vörösbort a helyi borászatok.

  • Legfontosabb szőlőfajták: chardonnay, olaszrizling, sauvignon blanc, Irsai Olivér, cirfandli, kékfrankos, cabernet franc
  • Legfontosabb regionális borstílusok: A cirfandli fehér szőlő fajta az országban gyakorlatilag majdnem csak itt található meg, éppen ezért érdemes helyben kóstolni borát. Emellett elsősorban fehérborairól ismert a borvidék, chardonnay, olaszrizling fajta borok, valamint a fehérborok mellett, még leginkább kékfrankos és Bordeaux-i fajtákból készítenek vörösbort a borvidéken.
Beszállítók

További beszállítók a borvidékről

Sütiket használunk az oldalunk megfelelő működésének biztosításához és az oldalunk látogatottságának elemzéséhez. További részleteket a sütitájékoztató tartalmaz.
Összes süti elfogadása
Alapvető sütik elfogadása