
A borvidék történelme a XI. századig nyúlik vissza és sokáig előkelő helyzetet töltött be a hazai borvidékek sorában, azonban a filoxéra vészt követően, az újra telepítések ellenére sem tudta visszaszerezni régi hírnevét. Egy ideig a Villány borvidék része is volt, s bár régebb óta számít önálló borvidéknek, Villány közelsége még egy kicsit ma is árnyékot vet a Pécsi borvidék ismertségére. A borvidék elsősorban fehérborairól ismert, gyümölcsösek, zamatosak, gyakran fűszeresek, valamint visszafogott savszerkezet jellemzi őket, ezért inkább rövidebb érlelésre alkalmasak. A fehérborok mellett, kékfrankos és Bordeaux-i fajtákból készítenek vörösbort a helyi borászatok.
- Legfontosabb szőlőfajták: chardonnay, olaszrizling, sauvignon blanc, Irsai Olivér, cirfandli, kékfrankos, cabernet franc
- Legfontosabb regionális borstílusok: A cirfandli fehér szőlő fajta az országban gyakorlatilag majdnem csak itt található meg, éppen ezért érdemes helyben kóstolni borát. Emellett elsősorban fehérborairól ismert a borvidék, chardonnay, olaszrizling fajta borok, valamint a fehérborok mellett, még leginkább kékfrankos és Bordeaux-i fajtákból készítenek vörösbort a borvidéken.