A Balatonboglári borvidék a Balaton borrégió legnagyobb borvidéke. A borvidék történelme gyakorlatilag egybe fonódik a Balaton többi borvidékének a történelmével, a középkori írásokban sokszor együtt „Balatoni” borként említették mind az északi, mind a déli oldal borait, függetlenül attól, a tó melyik részéről származott. Bár területeinek meghatározó része fehérszőlő telepítés, ettől függetlenül komoly kékszőlő telepítésekkel rendelkezik a borvidék, melyből mediterrán stílusú vörösborokat készítenek a helyi borászatok. Kékszőlő és vörösbor termelés szempontjából, mind mennyiségben, mind minőségben a Balatonboglári borvidék a legfontosabb borvidéke a Balatoni borrégiónak.
- Legfontosabb szőlőfajták: Irsai Olivér, chardonnay, királyleányka, zöldveltelini, olaszrizling, merlot, kékfrankos, pinot noir, cabernet sauvignon.
- Legfontosabb regionális borstílusok: Egyaránt jellemzők a borvidékre a száraz, gyümölcsös, populáris stílusú, elsősorban reduktív érlelésű fehérborok, valamint a fajsúlyosabb, komplexebb, enyhén fahordós érlelésű fehér borok. Párhuzamban pedig kóstolhatunk könnyedebb, gyümölcsös pinot noir, kékfrankos alapú vörösborokat, illetve mediterrán jellegű testesebb, hordós érlelésű Bordeaux-i házasításokat egyaránt.