Vissza
Borvidékek

Szekszárdi borvidék

Szekszárdi borvidék
Terület Terület
2138 ha
Talajtípus Talajtípus
lösz, löszvályog, homokkő
Domborzat Domborzat
dombos, helyenként lankás
Klíma Klíma
mérsékelt szárazföldi klíma, szubmediterrán behatással

A Szekszárdi borvidék a Pannon borrégió része, Tolna megyében található, földrajzilag a Szekszárdi dombság keletebbre eső területén, a dombság és a Sárköz találkozásánál fekszik, észak-dél irányban Szekszárdtól, Bátáig húzódik.

A borvidék hazai történelme a XI. századig, I. Béla királyig vezethető vissza és történelme folyamán végig vörösborairól volt nevezetes a borvidék. Szintén történelmi vonatkozás, hogy a kadarka szőlőfajtát a XVI. század közepén a törökök elől menekülő rácok által került a borvidékre, mely a mai napig Szekszárd egyik meghatározó kékszőlőfajtája.  A borvidék elsősorban Kadarka és Kékfrankos fajta vörösborairól, illetve az ezekre a fajtákra épülő regionális házasításáról a Szekszárdi Bikavérről híres.

  • Legfontosabb szőlőfajták: kékfrankos, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, kadarka
  • Legfontosabb regionális márkák és borstílusok: Szekszárdi Bikavér, klasszikus és prémium kategóriában, Szekszárdi Grand a kékfrankos alapú prémium szekszárdi házasítás, valamint kékfrankos és kadarka fajta borok és komoly minőséget képviselő prémium Bordeaux-i házasítások.
Sütiket használunk az oldalunk megfelelő működésének biztosításához és az oldalunk látogatottságának elemzéséhez. További részleteket a sütitájékoztató tartalmaz.
Összes süti elfogadása
Alapvető sütik elfogadása